Få tilbud på rengjøring til:

Bilde av et sluk i en ren vask

Tett vask? Rens vannlåsen

En enkel rens av vannlåsen er ofte løsningen på en tett vask.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.11.21

Når vasken har tettet seg

En tett vask kan føre til større problemer enn at vannet ikke renner ut av kummen. I verste fall kan du ende opp med vannskader som kan koste mye å utbedre.

Innhold

Har det først tettet seg bør du begynne med å rengjøre vannlåsen.

Vannlåsen er der for å holde unna vond lukt fra rørene, men utformingen gjør at den i tillegg samler hår, matrester og annet avfall. Dette kan på sikt klumpe seg og gjøre at vannet renner saktere gjennom rørene.

Slik renser du vannlåsen

  1. Sett en bøtte under vannlåsen for å fange opp eventuelt vannsøl.
  2. Skru opp vannlåsen. Det er den delen som ser ut som en kopp i bunnen av rørsystemet.
  3. Tøm vannlåsen. Rengjør koppen og skyll gjerne gjennom litt. (Pass på at bøtta under fanger opp vannet.)
  4. Sett sammen vannlåsen. Sjekk at pakningen (gummiringen) er tett. Erstatt den med en ny om ikke. Det får du kjøpt hos fagforhandler.

Et tips når du skal rengjøre vannlåsen er å ta et bilde før du begynner å demontere rørene. Da kan du dobbeltsjekke hvordan det skal settes sammen igjen.


Hvordan unngå tette rør?

Det viktigste er å gjøre forebyggende tiltak. Holder du avløpet og rørene ved like hele tiden vil du unngå at det hoper seg opp og tetter igjen. Dette kan spare deg for vond lukt, lekkasjer, vannskader og dyre rørleggerregninger.

Les også: Slik renser du tett sluk i dusjen

Det enkleste du kan gjøre for å unngå tette rør er å sørge for at du ikke skyller ned ting som ikke skal være der. Det betyr at du ikke heller ting som stekefett og matrester ned vasken.

Stekefett skal du tørke opp med kjøkkenpapir og kaste i matavfallet sammen med matrestene. Selv om det er ekkelt å plukke ut matrestene vil du potensielt spare deg for mye hodebry om kjøkkenvasken skulle tette seg.

Avløpsrens for mindre problemer

Bilde av en person som åpner en vannlås over en bøtte
Med en bøtte unngår du vannsøl når du skrur opp vannlåsen

Et annet tips for å holde rørene rene er å ta grep med en gang du ser at vannet begynner å renne saktere ned sluket. Som et første tiltak er en enkel løsning å prøve flytende avløpsrens. Følg instruksene på produktet ditt.

Det anbefales å rense vannlåsen omtrent to ganger i året. Da vil det ikke bygge seg opp mye grums i rørene mellom hver gang, og da skal det mye til at du får store problemer med tett vask.

Har du brukt avløpsåpner og rengjort vannlåsen uten at problemet er løst er det på tide å ta kontakt med en rørlegger.

Hva med stakefjær til å fikse den tette vasken?

I butikker selges det stakefjær eller stakebånd som brukes til å fysisk ødelegge det som blokkerer vannet i rørene. Det er imidlertid ikke anbefalt at man gjør dette på egenhånd. Det er fort gjort å sette verktøyet fast i rørsystemet og i motsetning til en faglært vil du ikke merke om du gjør noe feil underveis. I verste fall kan du lage enda større problemer.

Kilder:

Fettvett.no / Klikk.no (1) / Klikk.no (2) / Skikkeligrørlegger.no