Få tilbud på rengjøring til:

Bilde av en person som tørker over et dusjkabinett med en mikrofiberklut

Slik vasker du dusjen

Vask bort kalkbelegget og få en skinnende ren dusj.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 28.06.2022

Vi har alle vært der. Plutselig har det dannet seg et stort felt med skitt på dusjdørene og stedet du selv bruker for å bli ren er alt annet enn rent. Å sette seg på kne og gnikke seg svett uten noen synlige resultater på det tykke belegget må være blant de mest utilgivelige oppgavene i hjemmet.

Tips til rengjøringen:

Noen generelle tips til rengjøringen av dusjen:

 • Bruk rett type vaskemiddel: Kalk løses for eksempel best opp med sure vaskemidler.
 • Ta vare på gulvet: Pass på at du skyller godt både før og etter bruk av kraftige vaskemidler da disse over tid kan ødelegge fugen.
 • Beskytt huden din: Det er lurt å bruke engangshansker, eller enda bedre å ha noen designerte gummihansker til å vaske badet med. Beskytt hendene fra stoffer som tørker ut huden osv.
Vis mer

Selv om det finnes flust av spesialmidler beregnet for å vaske dusjvegger og kabinett, hvor alt fra bakepulver, Klorin og salmiakk (må aldri blandes) dukker opp som den perfekte løsningen.

Dessverre holder de sjeldent det de lover, men i denne artikkelen skal vi gå gjennom et par slike litt uortodokse triks for å få dusjen ren.

Disse fungerer faktisk såpass godt at det ikke er nødvendig å kjøpe dyre spesialmidler for å få skinnende rene dusjvegger.

Kjenn fienden din

For å bli kvitt skitten så kan det være greit å vite litt om hva skitten egentlig består av. Da er det tross alt lettere å forstå hvordan man skal få den bort.

Som regel er det belegget i dusjen som sjenerer mest, og man hører gjerne dette omtalt som kalkbelegg. For å få bort dette kalkbelegg er det beste å bruke sure vaskemidler siden disse er gode på å løse opp kalk. Det som gjør ting litt vanskeligere er at belegget på dusjveggene og i dusjkabinettet ikke nødvendigvis kun er rent kalkbelegg.

Nærbilde av en dusjvegg med mye belegg på glasset
Skinnet bedrar: Selv om det ser ut som en type skitt kan belegget i dusjen være sammensatt av mange ulike elementer.

Mer enn bare kalk

Som regel består det også av andre ting, som for eksempel såperester og hudfett. Ettersom disse består av andre stoffer reagerer de også annerledes med vaskemidler enn det kalken gjør. Da må du naturlig nok også fjerne dette med andre løsninger.

Mens kalkbelegget fjernes best med sure vaskemidler, fjernes for eksempel hudfett best med basiske midler. Dermed må du gjerne belage deg på å vaske over to ganger for å fjerne alt belegget som har festet seg, med mindre du bruker en løsning som klarer å ta begge deler.

3 måter å vaske dusjen på

Før du starter selve rengjøringen kan det være fordelaktig å dampe dusjen med varmt vann for å gjøre jobben litt lettere. Da kan du for eksempel ta en god og varm dusj først, og da vil mye av skitten løsnes opp og være lettere å få bort.

1. Eddik-trikset for ren dusj

Det første og beste trikset for rene dusjvegger er rett og slett en blanding av eddik og Zalo. Eddik har en sur pH, og er dermed velegnet for å fjerne kalk, mens Zalo gjør en god jobb på fett og eventuelle andre rester.

 1. Bland én del eddik og én del Zalo.
 2. Gni blandingen på dusjveggene med en svamp eller en oppvaskbørste.
 3. Vent 5 minutter og skyll av.
 4. Tørk over med en tørr og grov mikrofiberklut

Et lite ekstra tips er å ta litt av blandingen i en sprayflaske. Da er det enkelt å spraye litt mer der det trengs, som for eksempel i kriker og kroker langs veggene, hengsler og lister hvor det ellers er vanskelig å komme til. På disse områdene kan det også være lurt å bruke en gammel tannbørste til å komme til.

Siden det er en sur blanding er det viktig å huske på at du må skylle godt bort etter du har brukt eddikblandingen. Om du ikke skyller bort, så kan det i verste fall føre til misfarging av både fuger, fliser og belegg på badet.

Obs! Det holder å bruke eddik med 7 %. Blander du med eddik på 35 % bør du blande ut med litt vann i tillegg til zalo. Husk også lufte godt.

2. WC-rens – nå også for dusjen?

Det andre trikset er å bruke WC-rens på dusjkabinettet. Ikke overraskende er nemlig midlene beregnet for å fjerne belegg i toalettskålen også effektivt på belegget i dusjen. Det er også spesielt godt egnet til å nå ut i kriker og kroker hvor det kan være vanskelig å komme til takket være tuten på flaskene.

Bilde av en dame som tørker en vegg i et dusjkabinett med en mikrofiberklut
Få bort alt: Med en grov mikrofiberklut får du bort eventuelle rester etter vask.

Sprut på områdene du skal rengjøre og gni inn ved hjelp av en svamp. Vent 5–10 minutter og skyll godt av. Avslutt med å tørke over med en tørr grov mikrofiberklut og du vil sitte igjen med en skinnende ren dusj.

 1. Påfør WC-rens og gni lett inn med en svamp.
 2. Vent 5 – 10 minutter og skyll godt av.
 3. Tørk til slutt over med en tørr og grov mikrofiberklut.

På samme måte som med det første trikset er det viktig å skylle godt etter bruk slik at du får bort alle mulig rester etter WC-rensen. Pass ekstra godt på at det ikke ligger noe rester på gulvet, i fugene eller inne i et hjørne. Sterke midler som dette kan fort skade gulvet og i det minste føre til misfarging.

3. Slik får du ren dusj kun ved å hjelp av vann (og en nanosvamp)

Skulle du mot formodning ikke ønske å bruke noe annet enn vann til rengjøringen vil spesialsvamper, eller nanosvamper som de gjerne kalles, være et godt alternativ for å få en ren dusjsone. Disse svampene er spesielt utviklet for vanskelige flekker og fungerer bedre enn vanlige skuresvamper på vanskelige flekker.

Derfor gjør de også en god jobb på belegget i dusjen, kun ved hjelp av vann. Skal du ikke bruke noen rengjøringsmidler slipper du ikke unna en god del gnikking. Du kan riktignok trøste deg med at det krever mindre gnikking enn med vanlige svamper.

Forebygging: Hold dusjen ren, hele tiden

Med triksene i denne artikkelen er det enklere enn noensinne å få dusjen skinnende ren, men det betyr ikke at det er den letteste måten å holde den ren på.

Bilde av en nal som skraper bort dugg på en dusjvegg
God rutine: Å tørke bort vannet fra dusjveggene etter bruk er en god rutine å ha.

Det aller beste grepet mot belegg på dusjvegger og gulv er å holde rent hele tiden, fremfor store rengjøringer med ujevne mellomrom.

Selv om det høres krevende ut, er det ikke verre enn at du bruker et minutt eller to etter hver dusj til å gå over veggene. Da vil du forhåpentligvis være mindre plaget av sjenerende belegg i dusjsonen.

To gode måter å gjøre dette på er å:
 • Bruke en nal etter hver dusj
 • Tørke over med en grov mikrofiberklut etter hver dusj

Gjør du dette vil du gjøre det mye vanskeligere for skitten å feste seg og danne belegg og du kan nyte synet av en ren dusj, hver dag.

Har du et supertriks som funker like bra eller bedre enn de vi har lagt fram her? Tips oss gjerne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.!

Kilder:

Abc nyheter / DinSide / DinSide / Kreative ideer / NRK / Stavanger Aftenblad