Slik renser du stekeovnen din
De færreste av oss er flinke nok til å ta godt vare på stekeovnen når det kommer til rengjøring. Vi gir deg tipsene som gir stekeovnen din stoltheten tilbake!
Skammer du deg litt over at stekeovnen din er full av flekker som virker umulig å kvitte seg med? Da er du sannsynligvis ikke alene. Mye tyder på at det finnes mange stekeovner over det ganske land som ikke ser ut i måneskinn – nordmenn har en lei tendens til å vente til røykvarsleren går på grunn av røyk i ovnen eller at vinduet i stekeovnen er så skittent at det er nesten umulig å se hvordan skinkesteken gjør det der inne.
Det er kanskje for sent å si dette når du har klikket deg inn på denne artikkelen, men det er langt lettere å holde stekeovnen ren enn å gjøre den ren. Uansett – fatt mot, det finnes gode og effektive måter å gjøre opp for årevis med forsømmelse av stekeovnen.
Først: Sjekk ovnen din
Hvis ovnen din er av det nyere slaget er det faktisk en sjanse for at den er selvrensende, eller pyrolytisk som det heter på fagspråket. I så fall er det viktig at du ikke følger rådene under – mange selvrensende ovner skal nemlig ikke eksponeres for vaskemiddel og andre ting som ikke hører hjemme til vanlig i en stekeovn.
Husk alltid: Tiden er din venn
Kanskje du har prøvd å vaske stekeovnen din før med vekslende hell og egentlig bare har gitt opp å gjøre ovnen skinnende ren? Da kan det hende at du bare har begått en av de vanligste nybegynnerfeilene, nemlig å ikke la det du vasker med få stå lenge nok slik at det får virket inn. Anslagene varierer fra metode og hvilke midler man bruker, men alt fra en halvtime til over natten nevnes som tiden en bør bruke for å la skitt reagere med middelet du bruker.
Dersom stekeovnen er veldig skitten, kan det faktisk hende at du må gjøre operasjonen flere ganger. Ellers er det også en mulighet for at du bruker en dårlig metode for å gjøre stekeovnen ren. Metodene vi presenterer i denne artikkelen er blant de mest effektive og tryggeste måtene å rense stekeovnen på.
Metode 1: Bakepulver
Selv om det finnes uhorvelig mange forskjellige spesiallagde vaskemidler for stekeovner på markedet kan faktisk helt vanlige ingredienser man finner i de fleste norske kjøkkenskap være mer enn nok til å gjøre has på selv de vanskeligste flekkene.
En av disse metodene er rett og slett å bruke bakepulver og lunkent vann. Da spruter du først godt med vann over de flekkete områdene i stekeovnen og fordeler bakepulver oppå de våte flekkene. Her er det ingen grunn til å spare på bakepulveret, det er langt bedre å helle for mye enn for lite på flekkene.
Deretter er det bare til å ta tiden til hjelp. Avhengig av hvor skitten ovnen din er, kan du la løsningen få virke i alt fra noen timer til over natten. Setter du stekeovnen på svak varme, for eksempel rundt 50 grader, kan du fremskynde prosessen en del.
Metode 2: Sitron
En annen metode som muligens er enda billigere enn bakepulver-metoden, er å bruke sitron og en bolle med vann. Da kjøper du ganske enkelt en sitron eller to, skviser ut saften fra dem opp i en bolle med lunkent vann og setter den inn i stekeovnen på cirka 50 grader.
La bollen med sitronløsningen stå i stekeovnen i minst en halvtime, men gjerne flere timer dersom stekeovnen er veldig skitten. Når du tar ut bollen, vasker du med vann og eventuelt såpe og en pussesvamp, da skal selv de vanskeligste flekkene forsvinne lekende lett.
Dropp de sterke midlene
Noen nettsteder og nettaviser har frontet en rengjøringsmetode hvor man lar salmiakk stå og dampe i stekeovnen, gjerne over natten. Dette har vist seg å være en svært effektiv måte å rense stekeovnen, noe som ikke er så rart når en tenker på at salmiakk er et temmelig kraftig rengjøringsmiddel.
Faktisk er salmiakken så kraftig at farlige løsemidler kan sette seg i stekeovnen og spre seg når du setter på varmen neste gang. I verste fall kan dette forårsake kjemisk lungebetennelse hos noen mennesker – spesielt er små barn i faresonen. Med andre ord er det tryggeste å holde seg unna denne metoden, i hvert fall når det er langt tryggere fremgangsmåter som er minst like effektive.
Skitten er ikke farlig
Det er viktig å huske på at i realiteten er stekeovnen blant de overflatene i boligen din som er renest når det kommer til bakterier. Steder hvor temperaturen kan bli flere hundre grader er lite attraktive for bakterier, derfor trenger du ikke bekymre deg for å bli syk dersom stekeovnen er full av skitt.
Likevel skal en ikke undervurdere skammen over en skitten stekeovn, og i de fleste tilfeller må man uansett vaske stekeovnen i forbindelse med flytting. Har du noenlunde faste rutiner når det kommer til å rense stekeovnen, har du et prekært problem mindre den dagen du skal flytte.