Slik kvitter du deg med sølvkre
Sølvkre eller sølvfisk er en vanlig leieboer i de fleste norske hjem. De kan være vanskelig å kvitte seg med, men det finnes råd.
Du har sikkert dem – pilende mot en list eller inn under vaskemaskinen din. Sølvkre har for lengst inntatt en naturlig plass i norske hjem, og når du først har fått dem i hus er de vanskelige å bli kvitt. Sølvkre kan leve under ekstreme forhold, og kan overleve uten mat i lang tid, så lenge de har tilgang til små mengder vann eller fuktighet.
Må ikke forveksles med skjeggkre
Sølvkreets storebror, skjeggkre, har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Sølvkreene er noe mindre, og som nevnt er de stort sett å finne på mørke og fuktige steder, som baderom. Skjeggkre er større og trives bedre i tørre omgivelser som i vegger og lignende.
Felles for de to kre-artene er at de er helt ufarlige. De gjør minimalt med skade på inventar, og bærer ikke med seg noen kjente sykdommer som er farlige for mennesker. Det eneste som man kan holde mot sølv- og skjeggkre er at de ikke akkurat er pene å se på, og kan være ubehagelige å ha i nærheten i boligen.
Indikerer fukt i boligen din
Sølvkre, eller sølvfisk som mange kaller det, trives altså best i fuktige omgivelser. Nettopp fuktighet er et stikkord dersom du finner sølvkre hjemme hos deg. Sølvkre er nemlig ofte et symptom på at du har for mye fuktighet i boligen din. Sølvkreene elsker å leve på steder hvor det er høy fuktighet, noe som forklarer hvorfor det er vanligst å se dem på baderom og kjøkken, og gjerne i kjellerstuer hvor det er høy luftfuktighet.
Derfor peker mange på at sølvkre ikke er kjernen av problemet, men heller en indikator på andre problemer ved boligen din.
Bli kvitt fukten
Med andre ord må du kvitte deg med fukten for at du skal kunne klare å kvitte deg med sølvkreene. Det gjør du ved å lufte godt, kanskje også ved bruk av en luftavfukter dersom det er veldig mye fukt i rommet. Når fukten er fjernet, er neste steg å gjøre livet vanskeligst mulig for de sølvkledde krabatene.
Den viktigste næringskilden deres er støv, melrester og annet som legger seg på gulvet. Derfor vil det å støvsuge godt og grundig være en god måte å ta livsgrunnlaget best mulig fra sølvkreene. En vanlig feil mange imidlertid gjør, er å vaske gulv og overflater med eksempelvis en fuktig mopp. Selv om det fjerner maten til sølvkreene, vil det ligge igjen fukt nok til at de kan overleve en god stund på å ta til seg den i stedet.
Ikke skyt spurv med kanon
Noen bruker også giftåte til å ta knekken på sølvkreene, på samme måte som når man skal kvitte seg med maur. Dette er imidlertid en noe overilt handling, ettersom sølvkreene vil komme tilbake så lenge du ikke gjør noe med fuktigheten og mattilgangen. Det er med andre ord ikke nødvendig å skyte spurv med kanon i kampen mot sølvkreene i boligen din.
Som nevnt utgjør ikke sølvkreene noe fare, og klarer du å leve med en begrenset bestand i kombinasjon med at du lufter godt og støvsuger jevnlig, vil ikke sølvkre-problemet bli noe større enn noen få konfrontasjoner i løpet av året.