Få tilbud på rengjøring til:

En ansatt fra et profesjonelt renholdsfirma vasker over et bord med en plante på.

Unngå useriøse rengjøringsbyråer

Er du redd for å bestille renholdstjenester i frykt for å møte på useriøse aktører? Se hva du bør sjekke for å være sikker på at du velger et solid selskap.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 20.12.2023
Innhold:
  1. Sammenlign flere byråer
  2. Sjekk renholdsregisteret
  3. Undersøk selskapet
  4. Vurder om prisen er realistisk
  5. Ikke godta uvanlige betalingsmetoder
  6. Skriv en kontrakt
  7. Misfornøyd med firmaet?

Renholdsbransjen har sett mange useriøse aktører opp gjennom årene, noe som har ført til strenge krav rundt kjøp av renholdstjenester. Disse reglene gjelder først og fremst for bransjen, men du som kunde har også et ansvar for å kontrollere at alt er på stell.

Har du bestemt deg for å hyre inn et rengjøringsfirma, må du derfor undersøke selskapet før du inngår en avtale med dem. Heldigvis trenger ikke dette være altfor vanskelig.

Under finner du en liste med sjekkpunkter som du bør gå gjennom før du inngår avtale med et selskap.

1. Sammenlign flere byråer

Forbrukerrådet anbefaler at du henter inn tilbud fra flere firmaer før du velger hvem som får jobben. Beskriv hva slags type rengjøring du er ute etter, når det skal gjennomføres, og hva som skal rengjøres.

Når du sender en forespørsel til flere firmaer, får du en oversikt over hvilke tjenester de vil gjennomføre, samt hvor mye det normalt vil koste.

På Rengjøring.no kan du enkelt be om tilbud fra flere rengjøringsbyråer ved å fylle ut skjemaet vårt.

Da trenger du bare å beskrive oppdraget én gang, og du får gitt nøyaktig samme informasjon til alle. Så kan du slappe av fram til du mottar tilbud, sammenligner dem og velger det beste. Du kan også takke nei til alle, dersom du ikke blir fornøyd med noen av dem.

2. Sjekk at bedriften er i renholdsregisteret

Det er essensielt å sjekke at et renholdsfirmaet er i renholdsregisteret før du inngår en avtale med dem, ettersom det er forbudt å kjøpe renholdstjenester fra selskaper som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet.

For å få godkjenning av Arbeidstilsynet, må selskapet blant annet ha lagt ved dokumentasjon på at de er tilknyttet en bedriftshelsetjeneste, oppfyller kravene til vernetjenesten og har skriftlige arbeidsavtaler for alle ansatte.

Ulike godkjenninger

Merk at selskaper også kan få ulike godkjenninger. Dersom det er «godkjent uten ansatt», betyr det at det bare er selskapets eier som kan utføre renholdstjenester. Det er dermed ikke lov at andre utfører arbeidet for hen. I tillegg skal hen alltid ha et HMS-kort utstedt fra Arbeidstilsynet.

Er foretaket «godkjent med ansatte», kan ansatte gjøre renholdstjenester for selskapet. Disse må også bære et HMS-kort som viser at de er lovlig tilknyttet selskapet.

Privatkunder har ikke ansvar for å kontrollere HMS-kort, men du skal på oppfordring kunne få sjekke kortet, og det skal alltid være godt synlig under oppdraget.

Bruker du Rengjøring.no, kan du være sikker på at selskapene du mottar tilbud fra er godkjent og registrert i renholdsregisteret.

Sjekk årlig

Har du et langvarig oppdrag, må du imidlertid være oppmerksom på at du bør sjekke status i renholdsregisteret hvert år, da godkjenningen må bekreftes årlig og søkeprosessen gjentas hvert tredje år.

Skjermdump fra renholdsregisteret, som viser at du kan søke på et selskap for å se om det er godkjent eller ikke.
Godkjenning: Se om selskapet er godkjent i renholdsregisteret (Faksimile: Arbeidstilsynet.no).

3. Undersøk selskapet

Utover å sjekke at selskapet er i renholdsregisteret, kan det være greit å ta en kjapp gjennomgang av andre forhold. Finn alle opplysninger – som eierskap og økonomisk historie – ved å slå opp bedriften på for eksempel Proff.no.

Det kan også være lurt å gjøre et googlesøk for å se om andre har delt erfaringer om selskapet. Ha likevel de kritiske brillene på når du leser, ettersom det kan være vanskelig å verifisere at det er ekte kunder som har skrevet anmeldelser.

Du kan også sjekke om rengjøringsfirmaet er medlem av en bransjeorganisasjon, men det er ikke nødvendigvis slik at alle de seriøse aktørene er medlem av en slik organisasjon.

Er selskapet godkjent i renholdsregisteret, vet du at de tilfredsstiller krav til registreringsplikter, så du trenger ikke undersøke det selv.

4. Vurder om prisen er realistisk

Det kan være fristende å slå til på det billigste alternativet, men får du et pristilbud som er betydelig lavere enn andre, bør du sjekke hva som kan være årsaken.

Det er i realiteten mulig å bli tilbudt en for lav pris. Det er ikke gratis å hyre inn renholdere, og blir tilbudet for billig, kan det være en pekepinn på at selskapet ikke er det mest profesjonelle eller pålitelige i bransjen.

Ting som presser prisen ned kan være mangel på nødvendige forsikringer, skjulte avgifter som legges på prisen i ettertid, eller rett og slett for dårlig lønn til de ansatte. Se alltid hva pristilbudet faktisk inkluderer, særlig når det kommer til moms.

Prisen påvirkes som regel av:

  • Boligens beliggenhet
  • Frekvens og tidspunkt
  • Hva slags type vask du ønsker – dyprengjøring eller hverdagsvask?
  • Størrelsen på hjemmet ditt, inkl. antall etasjer og type rom
  • Husdyr
  • Tilgjengelig vaskeutstyr
  • Spesialtjenester
  • Spesifikke krav/ønsker

Du må også legge merke til om byrået tar betalt per time eller per vask.

5. Ikke godta uvanlige betalingsmetoder

Godtar rengjøringsbyrået bare kontanter, bør varsellampene begynne å lyse. Det vanlige er å betale med kort eller faktura, og de største firmaene tilbyr gjerne flere betalingsmetoder.

Som regel betaler man timepris for renholdstjenester, og det er smart å bli enig om hvor omfattende rengjøringen skal være før du inngår en avtale, slik at du vet hva du betaler for.

En person sitter med dataen på fanget og kredittkortet i hånda for å betale en faktura.
Faktura eller kort: Profesjonelle rengjøringsbyråer lar deg som regel betale med kort eller faktura.

6. Skriv en kontrakt

Når du har blitt enig med et renholdsfirma, er det viktig å skrive en kontrakt som inneholder detaljene i avtalen. Forbrukerrådet anbefaler også at vaskebyrået har vært på befaring hos deg før kontraktsinngåelse, slik at alle forhold ved oppdraget er tatt med i beregningen.

Sjekk vilkår nøye og vær nøye med å avtale hvordan renholderen kommer seg inn i boligen din.

Merk at du må skrive en kontrakt med et rengjøringsbyrå, selv om du har funnet selskapet via en anbudstjeneste som Rengjøring.no.

Dette bør blant annet med i kontrakten:

  • Kontaktinfo til både oppdragsgiver og oppdragstaker
  • Hvilke typer tjenester det gjelder og ønsket resultat
  • Avtalestart- og slutt
  • Totalpris, inkludert moms, og hva prisen inkluderer
  • Krav om godkjenning fra Arbeidstilsynet
  • Faktureringsinformasjon
  • Spesielle krav
  • Oppsigelse av avtalen
  • Ansvarsforsikring og/eller andre forsikringer
  • Hva som skjer ved streik/force majeure osv.
  • Hvordan konflikter skal løses

7. Misfornøyd med rengjøringsfirmaet?

Hvis du mener at rengjøringsbyrået har brutt avtalen, eller at noe er forsvunnet eller skadd, anbefaler Forbrukerrådet at du klager så fort som mulig.

De har utformet flere klagebrev som du kan bruke, avhengig av hva du skal klage på. Dokumenter gjerne med bilder og vitne, og be om svar innen 14 dager.

Blir du ikke enig med rengjøringsbyrået, kan du ta saken videre til Forbrukertilsynet.

Vi er opptatt av å tilby en solid og trygg tjeneste. Har du en negativ opplevelse med en aktør vi har satt deg i kontakt med, ber vi deg sende oss en e-post til kontakt@rengjøring.no, slik at vi kan ordne opp i saken.

Ønsker du tilbud på rengjøringsfirma?

Bruker du anbudstjenesten vår, vil vi sette deg i kontakt med flere rengjøringsfirma. Da kan du enkelt motta tilbud og sammenligne dem.

Du slipper dermed å lete opp firmaene selv, og kan velge det tilbudet som passer behovene dine.

Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet.

Fyll ut skjemaet nå!

Kilder

Forbrukerrådet / Arbeidstilsynet / NRK / Arbeidslivet.no (FAFO) / Handlehvitt.no