Få tilbud på rengjøring til:

Noen bruker en høytrykksspyler til å vaske veggene.

Slik vasker du huset utvendig

Med gode rutiner for den utvendige husvasken forlenger du levetiden til ytterveggene dine.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.11.21

Det finnes mange gode grunner til at man bør vaske huset årlig. For det første forhindrer man sopp- og algeangrep, som i verste fall kan føre til råteskader. Dette er skader som ikke dekkes av en vanlig villaforsikring, og som mange huseiere ender opp med å måtte betale ut av egen lomme.

For det andre gjør godt vedlikehold at man ikke trenger å male huset like ofte. Huset blir ofte seendes nesten nymalt ut etter en god runde med såpe og kost, noe som gjør at flere anbefaler at man vasker huset godt før man bestemmer seg for å male. Kanskje finner du ut at du kan vente et ekstra år med malingen likevel?

Slik går du frem for å vaske husveggene

Dette trenger du
 • Vaskemiddel til yttervegg
 • Påføringsflaske
 • Forlengerskaft
 • Børste med medium hard kost
 • Hageslange
 • Hansker
 • Beskyttelsesbriller
Vis mer

Når alt er klart, er dette beste fremgangsmåte for husvasken:

 1. Bland sammen såpe og lunkent vann i en sprayflaske
 2. Spray blandingen på veggen, fra nederst til øverst
 3. La såpen virke til angitt tid, men pass på at den ikke tørker
 4. Gå over veggen med børste og såpevann. Begynn nederst og beveg deg oppover
 5. Plasser en stige inntil veggen, slik at du kan stå på den og spyle vann nedover veggen
 6. Spyl veggen med en hageslange. Begynn øverst og pek alltid vannstrålen nedover

Tenk gjennom dette når du vasker utvendig

Vær obs på dette når du maler:

1. Unngå høytrykksspyler

Mange ønsker å bruke en høytrykksspyler for å vaske vegger, fordi den gjør at jobben går raskere. Dessverre er det slik at det høye trykket har lett for å trenge vann inn i veggen der det ikke skal være vann, samtidig som det lett kan flise opp treverket. Gjør man det ender man opp med å skape en enda bedre grobunn for bakterier, noe som selvfølgelig ikke er ønskelig.

Må du bruke en høytrykksspyler anbefaler vi at du stiller den inn på laveste trykk, steller deg langt unna veggen og går forsiktig over treverket. Det aller beste er å bruke en helt vanlig hageslange.

2. Skyll alltid ovenfra og ned

Norske hus kan ha planker både horisontalt og vertikalt. Uavhengig av planketype er det viktig å spyle i den retningen vannet kommer fra i naturen, nemlig ovenfra. Unngå å spyle oppover. Da er det lett å få vann for langt inn i veggen, fordi plankene naturligvis ikke er designet for å beskytte mot regn nedenfra og opp.

3. Børst riktig

Når det er tid for å børste veggen, bør du skrubbe med en børste som er medium hard. Fest den gjerne på en forlengerstang, slik at jobben blir enklere for deg.

4, Se an været

Rødt hus, blant fjorder og fjell, opplyst av sterkt sollys
Bør unngås: Ikke vask huset i sollys, da kan såpen tørke ut før den får virket godt nok (Foto: Bucha Natallia / Shutterstock).

Overskyet, tørt vært er best. Sterk sol gjør at såpen tørker for raskt, og regn gjør at den skylles av for tidlig. Regner det bør du rett og slett utsette vaskingen. Ved sol kan du forhindre tørkingen ved å fukte veggen med hageslangen før du vasker med såpe. Pass på at såpen aldri tørker ut mens du holder på, da det kan føre til at den ikke virker som den skal.

Bør du også male huset?

Mange vasker kun huset før de skal male, men det beste er å gjennomføre en fasadevask hvert år. Er du usikker på om du i tillegg bør male, finnes det et par ting du kan se etter for å bedømme om det er på tide å male eller ikke.

Dette tilsier at du i samme slengen bør male huset:

 • Malingen på veggen flasser av
 • Det er flere år siden forrige malingsstrøk

Vasker du for å male er det viktig at du bruker en sterkere såpe ment som forvask før maling, samt at du lar veggene tørke skikkelig før du setter i gang med maleprosessen.

Kilder

Huseiernes Landsforbund / Vi i Villa / Nordbohus.no / Dinside 1 / Dinside 2 / Coop