Få tilbud på rengjøring til:

Bilde av et vindu med såpevann skrapes bort av en nal

Hvordan vaske vinduer?

Slik gjør du vindusvasken raskt og enkelt uten skadelige kjemikalier.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 24.11.21

Få ting er så synlig som et skittent vindu i sola. At det kan føles som en stor jobb å hele tiden holde dem rene er heller ikke til å stikke under stol. Heldigvis er det lettere enn du tror å vaske vinduene skinnende rene. Det handler bare om å bruke det rette utstyret og følge rådene under.

Dette trenger du:
 • Forvasker eller en god mikrofiberklut
 • En god nal med myk gummi (viktigste om man vil unngå skjolder)
 • Ekstra mikrofiberklut til å tørke med
 • Zalo

Rent som proffene
Det er faktisk ikke vanskelig å vaske vinduer som proffene. Det krever verken pussing eller utilgjengelig verktøy.

Enten du skal vaske vinduer ute eller inne så trenger du ikke mer enn litt zalo, en nal og en god forvasker om man skal tro på en tidligere verdensmester i vindusvasking da han ble intervjuet av nrk.no.

Slik vasker du vinduer med zalo

 1. Fyll en bøtte med lunkent vann og bland inn litt zalo. Ikke for mye, men nok til å bryte overflaten på skitten.
 2. Bruk en god klut eller en forvasker (kost med teddyfór) til å fordele såpevann fint ut på hele vinduet.
 3. Finn frem nalen og skrap bort vannet med den såkalte S-teknikken. Det vil si at du holder nalen skrått slik at vannet kun renner langs den nederste siden av nalen. Sving nalen nedover og sørg for at nalen hele tiden har en vinkel nedover slik at du ikke etterlater rester.
 4. Finn frem en tørr, ren klut og tørk bort vannrester fra kantene på vinduet fra toppen og ned. Avslutt med å tørke bort vannet som har lagt seg på vinduskarmen.

Rent med minst mulig innsats
Om vinduene ikke er veldig skitne eller du bare vil vaske kjapt over er det også et alternativ å vaske helt uten såpe og bytte ut forvaskeren med en mikrofiberklut.

Slik vasker du vinduer uten såpe:

 1. Ha kaldt og rent vann i en bøtte. Det kalde vannet gjør at mikrofibrene blir hardere og dermed mer effektive til å løse opp skitt.
 2. Bruk en mikrofiberklut til å vaske over vinduet.
 3. Bruk nalen på samme måte som forklart over med S-teknikken.
 4. Avslutt med å tørke bort det overflødige vannet.
Bilde av en forvasker som vasker et vindu
Bruk riktig utstyr: Utstyr som forvasker gjør vaskejobben lettere

Hva med andre vaskemidler?

Det florerer mange tips om hvordan det er best å vaske vinduer, men holder de egentlig vann? Husk at du ikke trenger å gjøre ting mer komplisert enn nødvendig.

Mange tyr for eksempel til salmiakk når de skal vaske vinduer ettersom det har gode fettløsende egenskaper. Å vaske med salmiakk er strengt tatt ikke nødvendig, og kan føre til unødig slitasje på vinduskarmer. Dessuten vil salmiakken fordampe ved for høy temperatur, noe som kan være helseskadelig. Dropp derfor salmiakken neste gang du skal vaske vinduene.

Et annet tips som går igjen er å polere vinduene med avispapir. Heller ikke dette er nødvendig eller den beste måten å få skjoldfrie vinduer på. Bruker du nalen godt så unngår du enkelt alle skjolder og du får heller ikke noe hinne på glasset.

Eddik er jo husmortips nummer én når det kommer til rengjøring, men for vask av vinduer er det bedre alternativer. Dette er nok noe som henger igjen fra den tiden man brukte grønnsåpe til alt, også vasking av vinduer, ettersom eddiken da fungerte til å bryte ned skitt.

Ekstra tips for rene vinduer:

 • Minusgrader? Bruk en skvett rødsprit for å unngå at vannet fryser.
 • Unngå å vaske i direkte sollys. Da tørker vannet og såpen før du rekker å skrape det bort. Overskyet og plussgrader er best for å vaske vinduene.
 • Bruk en vinduskrape til å ta bort fugledritt o.l. før du begynner å vaske.
 • Ikke bruk for mye vann eller såpe.
 • Vask kun ett vindu av gangen. Da unngår du lettere skjolder ved at vannet tørker.
 • For høye vinduer du ikke når til toppen av er et forlengerskaft praktisk for å lettere skrape bort vann uten å skape skjolder.
 • Er det veldig mye forurensning på vinduene kan et triks være å tilsette litt vindusspylervæske for å lettere løse opp. Pass på å ikke ta for mye, da vil såpen gjør vinduet grått.

Kilder:

Citymaid.no / Ifi.no / Klikk.no / Nrk.no / Plusstid